Cena zlata za 1g: 70.8891 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.8632 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Cena zlata je dosegla zgodovinski vrh, napoveduje se nadaljna rast

Cena zlata je v prvem tednu marca 2024 dosegla nov zgodovinski vrh. Zlato je namreč v začetku decembra lani doseglo rekordno ceno 2.148,99 ameriških dolarjev za unčo. Vendar je šlo za začasen “dvig”, ki je še isti dan padel na okoli 2.070 dolarjev za unčo. Od petka, 1. marca, vrednost zlata močno narašča, in se drži precej nad psihološko ravnjo 2.100 dolarjev za unčo in ne kaže znakov upočasnitve. Včeraj se je cena gibala med 2.130 in 2.140 dolarji za unčo.

Pričakovanje padca obrestnih mer

Ključni motiv za rast je po mnenju analitikov pričakovanje trga o sproščanju monetarne politike centralnih bank po svetu. Predvsem gre za ameriški FED in Evropsko centralno banko (ECB). Glede na CME Fed Watch Tool je trg že “vračunal” 70 odstotno možnost, da bo Fed junija znižal obrestne mere. Ta pričakovanja je spodbudila objava šibkejših gospodarskih kazalcev v ZDA konec prejšnjega tedna.

Trgovci s plemenitimi kovinami se v začetku tega tedna osredotočajo na možnosti, da bodo glavne svetovne centralne banke v tem letu uvedle lažje denarne politike. To bi se ekstrapoliralo v večje povpraševanje potrošnikov in trgovcev po kovinah, teoretično pa bi pomenilo tudi pritisk na indeks ameriškega dolarja in nižje donose ameriških obveznic, je za Kitco povedal finančni analitik Jim Wyckoff.

Geopolitične napetosti

Pričakuje se, da bo monetarno sproščanje vplivalo na ceno zlata, saj visoke obrestne mere, ki se uporabljajo za dušenje inflacije, zvišujejo donose naložbenih možnosti, kot so obveznice in dolar, kar deloma “potegne” povpraševanje proč od plemenitih kovin, deloma pa zviša stroške nakup zlata v drugih valutah. Poleg makroekonomskih razmer dajejo spodbudo rasti cen plemenitih kovin tudi negotove geopolitične razmere v svetu z žarišči v Ukrajini in Gazi.

Povečane geopolitične napetosti po svetu so zmanjšale apetit po prodaji na kratko, kar je v bistvu okrepilo trenutne možnosti zlata za nakup ob padcu,” je zapisal Ole Hansen, vodja blagovne strategije pri Saxo Bank.

Kombinacija teh dveh dejavnikov, ki jim sledijo tehnični indikatorji, ki vplivajo na obnašanje nekaterih trgovcev, naj bi prispevala k nadaljnji rasti cene zlata za dodatnih deset odstotkov. Tako vsaj napovedujejo strokovnjaki za plemenite kovine.

“Glavni razlog za to je, da trg vse bolj verjame, da je znižanje obrestne mere Fed bližje kot oddaljeno,” je dejal Bart Melek, vodja blagovnih strategij pri TD Securities. “Trgi morajo biti nekoliko bolj prepričani, da se bo zlato dvignilo, vendar menimo, da lahko v drugem četrtletju preseže 2.300 dolarjev.”

Močna rast cen

Dvig cene unče nad 2.300 dolarji bi bil rekorden v vseh pogledih. Vendar pa je bil v zadnjih treh mesecih zabeležen še večji skok cene zlata. Od začetka vojne na Bližnjem vzhodu se je vrednost unče zlata povečala za 300 dolarjev ali približno 15 odstotkov.

Ta impresivna številka je le vrhunec 16 mesečnega niza, v katerem je zlato zraslo za več kot 30 odstotkov, ​​z nekaj več kot 1.600 dolarji za unčo konec leta 2022 na trenutne ravni nad 2.100 dolarjev. To rast so spodbudili vojni spopadi in rekordni nakupi centralnih bank, dodatno “gorivo” za rast cene zlata pa zdaj daje, pričakovana, makroekonomska politika.

Vir: Financial Times, Reuters, Kitco

 

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy