Cena zlata za 1g: 69.841 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.8854 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Cena zlata z rekordno vrednostjo v zgodovini

Cena zlata je dosegla nov zgodovinski rekord. Zlato je na mednarodnih trgih doseglo vrednost 2.100 ameriških dolarjev za unčo in s tem preseglo najvišjo vrednost 2.078 dolarjev za unčo iz avgusta 2020. Nova referenčna vrednost je bila postavljena pri 2.148,99 dolarjih za unčo. Kljub manjšemu popravku cene, ki se je ustalila na okoli 2.065 ameriških dolarjih za unčo, analitiki pričakujejo, da bodo plemenite kovine rasle do konca leta, in predvidevajo, da bo leto 2024 ponudilo nove priložnosti za podiranje cenovnih rekordov.

Negotovost in nižja obrestna mera zvišujeta vrednost zlata

Vrednost zlata se je v zadnjih dveh mesecih vztrajno povečevala. Trend so spodbujali izraelsko-palestinski konflikt in pričakovanja, da bosta ameriška centralna banka Fed in Evropska centralna banka znižali obrestne mere. Analitiki predvidevajo, da bodo omenjeni dejavniki, skupaj z geopolitično nestabilnostjo in šibek ameriški dolar prihodnje leto ohranili ceno zlata nad 2.000 dolarji za unčo.

Cena zlata bi lahko leta 2024 dosegla 2.200 dolarjev za unčo. Pričakovani ”umik” ameriškega dolarja in obrestnih mer v letu 2024 sta ključna pozitivna dejavnika za zlato, je v intervjuju za CNBC dejal Heng Koon How, vodja tržne strategije, raziskav in globalne ekonomije pri vodilni azijski banki UOB. Njegovim občutkom se pridružuje tudi Nicky Shields iz rafinerije in kovnice MKS PAMP.

Novo leto prinaša nove rekorde

Nekateri analitiki optimistično napovedujejo morebitno testiranje meje 2.500 dolarjev za unčo. Gareth Soloway, glavni tržni strateg pri InTheMoneyStocks.com in predsednik VerifiedInvesting.com, je za Kitco News povedal: “Izračunani cilj za leto 2024 znaša 2.534 ameriških dolarjev.” Matt Simpson, analitik za CityIndex in Forex.com, pa je na platformi X opozoril, da morajo biti borzni trgovci pri pričakovanjih previdni, saj se je skok cene na rekordno raven zgodil v obdobju majhnega obsega trgovanja z zlatom.

Z nakazano previdnostjo morajo vlagatelji v zlate palice in kovance upoštevati ne le tehnične analize, ki kažejo na prihodnjo rast cen plemenitih kovin, temveč tudi temeljno analizo dejavnikov, ki vplivajo na ceno. Zlato je najbolj iskano v časih globalne negotovosti, tako politične kot gospodarske, in leto 2024 bo zaznamovano z njimi.

Prihodnje leto bo leto recesije. To ni konec sveta. To je del poslovnega cikla in naslednje leto bo leto trdega pristanka. Imeli bomo hud cikel zamud in neplačil, veliko nepremičnin se bo preneslo iz šibkih v močne roke, vendar bomo imeli zelo veliko nepremičninsko deflacijo, je za Kitco povedal David Rosenberg, predsednik družbe Rosenberg Research.

Obeti za zlato in drugo premoženje v letu 2024 so bili glavna tema konference Prihodnost naložb, ki jo je prejšnji teden organizirala agencija Bloomberg Adria. Ivan Odrčić, analitik finančnega medija, je napovedal, da vstopamo v obdobje nepremičninskega zatišja, medtem ko je Vladimir Potočki, CEO družbe Goldman Graff, poudaril, da moč dolarja, inflacija in strah vplivajo na cene zlata.

Fed razmišlja o znižanju obrestnih mer, enako pa naj bi storila tudi Evropska centralna banka. Naložbe bo treba razpršiti v druge vrste premoženja. Trg si še ni povsem opomogel od številnih šokov, recesija je bila odložena, vendar ostaja vprašanje o apetitu vlagateljev po tveganju. S tega vidika menim, da se bo zlato ponovno izkazalo za zmagovalca. Povpraševanje in cene bodo rasle, je med panelno razpravo dejal Davor Žic, član uprave Goldman Graff.

Vir: CNBC, Kitco News, Bloomberg

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy