Cena zlata za 1g: 71.2846 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.9304 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Kaj je LBMA in zakaj je certifikat Good Delivery standarda pomemben?

Pogosto se uporablja izraz cena zlata, zlasti v zadnjih letih, ko so te cene na zgodovinsko najvišjih ravneh, vendar se le redko vprašamo, kako se cena zlata dejansko določa. Ključno vlogo v tem procesu ima London Bullion Market Association (LBMA), neodvisno združenje proizvajalcev in trgovcev z zlatom, ki zagotavlja najvišje standarde kakovosti zlata in srebra ter dvakrat na dan določa tudi uradne cene zlata.

Kaj je LBMA?

Združenje LBMA je bilo ustanovljeno leta 1987 z namenom nadzorovati svetovni trg plemenitih kovin. Od takrat je organizacija postavila visoke standarde preglednosti, odgovornosti in trajnosti ter je mednarodno priznana kot vodilna avtoriteta za zlato in srebro. Ključni cilj je zagotoviti verodostojnost in zaupanje pri trgovanju s plemenitimi kovinami.

 

 

London Bullion Market Association določa merila za čistost, obliko in poreklo zlatih in srebrnih palic, s katerimi se trguje na londonski borzi. London je najpomembnejša svetovna borza zlata, prek katere se po oceni World Gold Council opravi več kot 70 odstotkov svetovnega trgovanja. Poleg standardizacije LBMA dnevno ob 10.30 in 15. uri (po londonskem času) določa tudi mednarodno priznane referenčne cene, opredeljene v ameriških dolarjih za unčo. Zaradi pomembnosti londonske borze se postavljena pravila in cene jemljejo kot merilo za transakcije s plemenitimi kovinami po vsem svetu.

 

Kaj je standard Good Delivery?

Good Delivery je najvišji standard specifikacije zlatih in srebrnih palic. Zlata palica Good Delivery mora imeti 99, 5 odstotno čistost ali vsebnost zlata, maso od 350 do 430 unč (11 do 13 kilogramov), pri čemer je najpogostejša masa 400 unč (12,4 kilogramov), ter ustrezati predpisanim meram dolžine od 210 do 290, širine od 55 do 85 in višine od 25 do 45 milimetrov.

 

Davor Žic, član uprave Goldman Graffa

 

Standard Good Delivery predstavlja seznam kovnic z vsega sveta, ki izpolnjujejo pogoje, predpisane s strani LBMA. Ti pogoji vključujejo najmanjši obseg proizvodnje, finančno stabilnost, poslovno zgodovino in sposobnost izdelovanja palic, ki ustrezajo strogim standardom. Kovnice se stalno preverjajo, seznam pa se nenehno posodablja. Trenutno združuje 66 rafinerij in kovnic zlata ter 78 rafinerij in kovnic srebra. Skratka, seznam Good Delivery predstavlja neodvisno potrjeno jamstvo, da izdelki izpolnjujejo najvišji standard kakovosti in čistost zlata. Zato imajo izdelki standardno ceno in so enako vredni v Zagrebu, Ljubljani, Londonu, New Yorku, Singapurju ali katerem koli drugem kraju na svetu.

 

Goldman Graff izključno s palicami standarda Good Delivery

Goldman Graff prodaja izključno zlate palice proizvajalcev iz seznama Good Delivery. Naše podjetje je neposredni prodajni partner prestižne švicarske rafinerije Argor Heraeus, italijanske rafinerije T. C. A. in nemške rafinerije z dolgoletno zgodovino C. Hafner. Stranke lahko izbirajo tudi izdelke drugih priznanih kovnic iz seznama Good Delivery, kot so Valcambi, Perth Mint, Royal Canadian Mint …

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy