Cena zlata za 1g: 69.8314 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.8854 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Legendarni vlagatelji močno podpirajo zlato in pričakujejo znatno rast cene

Vlagatelji, kot sta James Rickards in Michael Burry, so izredno naklonjeni naložbam v zlato. Michael Burry, ki je po filmu The Big Short (upodobil ga je Christian Bale) postal legenda, skoraj enakovreden Warrenu Buffettu, je nedavno iz svojega portfelja “izpustil” tehnološka velikana Alphabet in Amazon ter investiral v zlato. Burry je bil eden redkih upravljavcev hedge skladov, ki je leta 2008 napovedal krizo na nepremičninskem trgu, “stavil” proti toku in hipotekarnemu trgu ter s to potezo ustvaril velik dobiček. Od takrat javnost pozorno spremlja njegov portfelj.

Kot poroča Yahoo!Finance, je Burryjevo podjetje Scion Asset Management v prvem četrtletju leta 2024 izvedlo več pomembnih sprememb v svojem portfelju. Ključna sprememba je bila prodaja delnic družb Amazon in Alphabet, povečanje naložb v kitajski podjetji JD.com in Alibaba ter velika naložba v sektor plemenitih kovin.


Investitor Michael Burry

“Burry je precej stavil tudi na zlato, saj je kupil 440 729 delnic sklada Sprott Physical Gold Trust (PHYS), ki so bile ob koncu prvega četrtletja vredne 7,6 milijona dolarjev, kar je peta največja pozicija v njegovem portfelju. Na uradni spletni strani tega zaprtega sklada je navedeno, da ima „skoraj vsa sredstva v fizičnem zlatu“. Edinstvena značilnost sklada Sprott Physical Gold Trust je, da imajo vlagatelji pravico do mesečnega odkupa svojih enot v fizični kovini, če izpolnijo minimalni znesek odkupa. Ta zahteva je precej visoka, saj „mora imeti imetnik dovolj enot, da jih lahko izenači z eno palico London Good Delivery (približno 400 unč)”, je navedeno v članku.

Visoki zaslužki na zlatu

Zdi se, da je Burry še enkrat uspešno napovedal gibanje trga. Cena naložbenega zlata se je namreč z 2.062 ameriških dolarjev za unčo na začetku leta zvišala na približno 2.343 dolarjev za unčo konec maja, kar je približno 14 odstotna rast. Da bi to izjemno rast postavili v pravo perspektivo, je dobro vedeti, da bistveno presega vodilni delniški indeks S&P500, ki se je v istem obdobju zvišal za 11,7 odstotkov.


Zlata palica 400 unč

Investicijski guru James Rickards pričakuje še višjo rast cene zlata. Kot poroča Yahoo!Finance, Rickards pričakuje, da bo unča zlata v prihodnosti dosegla 27.553 dolarjev. To bi pomenilo desetkratno povišanje cene, vlagatelj pa je za oceno navedel zanimiv argument.

“Moja najnovejša napoved je, da bo zlato dejansko preseglo 27.000 dolarjev. Tega ne govorim zato, da bi pritegnil pozornost ali šokiral ljudi. To ni ugibanje, temveč rezultat stroge analize,” je Rickards zapisal na blogu.

 

Nov zlati standard

Rickards je pojasnil, da v sistemu, v katerem je mogoče fiat valute (evre ali dolarje) prosto zamenjati za zlato po fiksni ceni, visoka cena zlata vodi vlagatelje k prodaji zlata, nizka cena pa k nakupu zlata.

Poudaril je, da “ponudba denarja” v ZDA znaša 17,9 bilijona dolarjev, in da bi bilo za ohranitev zaupanja v stabilnost valute potrebno 40 odstotno kritje v zlatu. To je bila pravzaprav zakonska zahteva za Federal Reserve od leta 1913 do leta 1946. Z drugimi besedami, ZDA bi morale imeti portfelj v vrednosti 7,2 bilijona dolarjev, trenutno pa imajo 8133 ton zlatih rezerv.

Zadnji korak v Rickardsovem izračunu je razmeroma preprost. Vrednost 7,2 bilijona dolarjev je apliciral na maso 8133 ton zlata in prišel do izračuna, da bi moralo biti zlato vredno 27.553 dolarjev za unčo. To bi pomenilo ogromno povečanje glede na današnjo vrednost, vendar je treba opozoriti, da to ne bi bilo prvič, da se je vrednost zlata v kratkem obdobju (skoraj) desetkrat povečala. Na začetku tisočletja, leta 2001, je bilo zlato vredno približno 270 ameriških dolarjev za unčo, letos pa je njegova vrednost presegla 2.400 dolarjev za unčo.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy