Cena zlata za 1g: 69.9471 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.8864 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Monetarna politika in geopolitični konflikti bodo leta 2024 vplivali na dvig cene zlata

Prodaja zlata je v tretjem četrtletju leta 2023 ostala na visoki ravni, k čemur so prispevali predvsem intenzivno povpraševanje centralnih bank ter povečana prodaja zlatih palic inkovancev. Po poročilu, ki ga je objavil World Gold Council, so centralne banke do konca letošnjega oktobra kupile rekordnih 800 ton zlatih rezerv, kar je 14 odstotkov več kot v prejšnjem letu.

Povečano povpraševanje po naložbenem zlatu

Naložbe v zlate kovance in palice so z 296 tonami kupljenega zlata presegle petletno četrtletno povprečje 267 ton. Vendar je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeleženo 14 odstotno zmanjšanje, kar gre pripisati manjšemu povpraševanju na evropskem trgu, kot sta Nemčija in Avstrija. Na drugi strani se je močno povečalo povpraševanje na Bližnjem vzhodu, Kitajskem in v Turčiji, medtem ko se je globalno zmanjšalo povpraševanje po izvedenih finančnih instrumentih na osnovi zlata (ETF), ki beležijo negativni trend že šesto zaporedno četrtletje.

V tretjem četrtletju leta 2023 je povprečna cena unče zlata po podatkih LBMA PM fixing znašala 1.928,50 ameriških dolarjev. To pomeni 12 odstotno povečanje na letni ravni, na kar je pomembno vplival konflikt v Izraelu in Gazi, Ukrajini ter svetovna gospodarska nestabilnost.

Pričakovana rast cene zlata

Kot je pokazala analiza 30 analitikov, ki jo je objavil Reuters, naj bi se cene zlata leta 2024 zvišale. Po njihovih napovedih bo povprečna cena za unčo zlata v naslednjem letu dosegla 1.986,50 dolarjev, kar pomeni 3 odstotno povečanje v primerjavi s povprečno ceno iz tretjega četrtletja leta 2023.

Cene zlata se bodo v letu 2024 glede na letošnje povprečje zvišale zaradi predvidenih sproščanj monetarne politike centralnih bank. Rast zlata nad 2.000 ameriških dolarjev je spodudil tudi konflikt na Bližnjem vzhodu. Zlato, ki velja za varnega hranilca premoženja se je oktobra v času gospodarske in politične negotovosti, podražilo za več kot 7 odstotkov. Kovina se je prvič po maju povzpela tudi nad ključno psihološko raven 2.000 dolarjev, piše Reuters.

Analitiki napovedujejo v letu 2024 tudi dvig cene srebra na povprečno 24,85 ameriških dolarjev za unčo. Oktobra je srebro sledilo rasti cene zlata, čeprav z nekoliko manjšo, 3odstotno mesečno rastjo.

Vir: World Gold Council, Reuters

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy