Cena zlata za 1g: 71.2846 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.9304 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Naložbe v srebro: 5 razlogov za nakup te kovine

Ljudje so pogosto v dvomih glede naložb v srebro. Zakaj bi kupovali srebro? Nima takega slovesa kot zlato. Ima manjšo industrijsko uporabo kot platina ali paladij. Obremenjuje ga DDV in ostali davki v številnih državah…a srebro ima tudi veliko vrlin. Tukaj jih bomo našteli zgolj pet.

Srebro je poceni.Da, zlato ima večji sloves kot srebro. Toda ta slava ima visoko ceno. Približno 70- do 80-krat višjo v primerjavi s srebrom. Zato je srebro odlična vstopna raven za naložbe v sektorju plemenitih kovin. Kupcu daje vse prednosti varne naložbe, vendar po veliko nižji ceni kot zlato.

Vlaganje v srebro je enostavno in poceni.

Srebro je bolj praktično kot zlato. Včasih si ne želite odprodati vsega svojega premoženja, ki ga imate v plemenitih kovinah. Včasih bi radi unovčili le majhen znesek in ga preoblikovali v gotovino. Ampak tega ne morete storiti s 1 000-gramsko zlato palico. Vendar pa vam srebro omogoča višji nadzor nad zneskom vašega portfelja, ki ga želite obdržati ali prodati. Torej tudi pri nakupu zlata je dobro vsaj nekaj svojega premoženja obdržati v srebru.

 

Zlato nakazuje na rast cen srebra. Običajno razmerje med zlatom in srebrom je približno 1:70. To pomeni, da je ena unča zlata vredna enako kot 70 unč srebra. Kot vodilni v sektorju plemenitih kovin je zlato tisto, ki začne prvo rasti v bikovih (oziroma »ugodnih«, angl. bullish) okoliščinah. To je dober signal za srebro. Ko se razmerje poveča v korist zlata, cena srebra v naslednjem obdobju pogosto raste hitreje. Imejte to v mislih, ko se odločate o naložbah v srebro ali zlato!

Odlično na rastočih trgih

Srebro se na optimističnih trgih vede bolje od zlata. Trg srebra je manjši od trga zlata. Kar pomeni, da je bolj dovzeten za spremembe. V ugodnih okoliščinah je to dobra novica, saj srebro običajno prinaša večje koristi kot druge plemenite kovine. V obdobju po stanovanjski krizi, v obdobju med letoma 2008 in 2011, je cena zlata zrasla za 166 odstotkov. Vendar je cena srebra še bolj zrasla, in sicer kar za 448 odstotkov!

Več kot 50 odstotkov uporabe srebra je industrijske. Primarna uporaba zlata je v naložbene namene. Druga pogosta uporaba zlata je za nakit. Industrijska uporaba je zaradi visoke cene zlata redka. Pri srebru pa je drugače. Manj kot 15 odstotkov srebra se proda v palicah in kovancih. Več kot 50 odstotkov njegove uporabe je industrijske. Srebro se uporablja v elektroniki, baterijah, solarnih panelih. Stalno industrijsko povpraševanje pomeni manj možnosti za velike padce cen!

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy