Mednarodno likvidne zlate palice

Naložbeno zlato je odličen način za ohranitev in povečanje premoženja. Priporoča se kot dolgoročna naložba, zlasti v času krize in negotovosti. Povprečni letni donos je v zadnjih 50 letih presegel 8 %.

Spletna trgovina za naložbeno zlato

Zlato je že tisočletja cenjena valuta

Naložbeno zlato je plemenita kovina,  ki velja za varno naložbo in zaščito pred inflacijo. Zlato igra pomembno vlogo v vsaki civilizaciji – kot simbol moči, bogastva, uspeha in čistosti. Z razvojem družbe je bilo zlato sprejeto kot univerzalno plačilno sredstvo.

Naložbeno zlato je plemenita kovina, s katero se danes najpogosteje trguje. V osnovi zlato v naložbenih krogih velja za zaželeno varovanje (angl. hedge) pred inflacijo. To je dober način za ohranitev vrednosti v razmerah, ko vrednost denarja pada.
Že od nekdaj je zlato igralo pomembno vlogo v vsaki civilizaciji. Uporabljali so ga kot simbol moči, bogastva, uspeha in čistosti. Nakit in predmeti iz te kovine imajo veliko vrednost že več tisoč let.

Z razvojem družbe je bilo zlato sprejeto kot univerzalno plačilno sredstvo.

Naložbeno zlato je dolgoročno varna naložba

Povpraševanje po zlatu v svetu od leta 2009 do 2022 v tonah.

Zaradi dolge tradicije in uporabne vrednosti je zlato kot plačilno sredstvo vodilno v sektorju plemenitih kovin, surovin. Leto 2022 je bilo povpraševanje po zlatu izredno pomembno. Letna količina prodanega zlata se je povečala za 18 odstotkov na 4.741 ton in skoraj dosegla rekordno raven iz leta 2011. Največji delež pri povečanju prodaje zlata predstavlja povpraševanje po naložbah.

Investicije v zlato so vedno aktualne, še posebno v času nestabilnih gospodarskih razmer. Razlog za to sta tudi omejena ponudba in povpraševanje. Posledično vsaka gospodarska kriza prinaša nov rekord kar se tiče cene zlata.

Učinki pandemije koronavirusa poleti 2020 so ceno zlata prvič v zgodovini dvignili nad 2.000 dolarjev za unčo. Zaradi vojnih razmer in gospodarske nestabilnosti je cena v zadnjih letih večkrat prebila ta prag.

Zaradi svoje dolge tradicije kot plačilno sredstvo in uporabne vrednosti je zlato vodilno v sektorju plemenitih kovin in ena najpomembnejših surovin. Povpraševanje po zlatu se je v zadnjih letih večinoma povečevalo. Leto 2022 je bilo v tem pogledu najpomembnejše leto v več kot desetletju. Letna količina prodanega zlata se je povečala za 18 odstotkov na 4.741 ton in skoraj dosegla rekordno raven iz leta 2011. Največji delež pri povečanju prodaje zlata predstavlja povpraševanje po naložbenih predmetih.

Naložbeno zlato postane najbolj iskano v času krize. Razlog za to sta omejena ponudba in povpraševanje, ki v teh razmerah doseže najvišjo raven. Posledično vsaka gospodarska kriza prinaša nov rekord kar se tiče cene zlata. Po krizi, ki so jo povzročila slaba stanovanjska posojila, je ta kovina leta 2011 prešla ceno 1 900 dolarjev za unčo.

Učinki pandemije koronavirusa poleti 2020 so ceno zlata prvič v zgodovini dvignili nad 2 000 dolarjev za unčo. Zaradi vojnih razmer v Ukrajini in gospodarske nestabilnosti je cena v zadnjih letih večkrat “prebila” ta “magični” prag.

Povpraševanje po zlatu v svetu od leta 2009 do 2022 v metričnih tonah.

Mednarodno likvidne zlate palice in kovanci.

Preverite nakupne in prodajne cene naložbeno zlatih palic in kovancev.

Spletna trgovina za plemenite kovine

V zadnjih 50 letih je cena unče zlata od 200 ameriških dolarjev prešla na 1900

V času krize je skok cen najbolj opazen. Vendar pa vrednost zlata raste tudi zunaj kriznih časov. Od leta 1970 do leta 2020 je bila povprečna letna rast zlata 8 %.  Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bilo zlato vredno manj kot 100 dolarjev za unčo. V letu 2022 je cena zlata večkrat presegla 2.000 ameriških dolarjev za unčo.

V času krize je skok cen najbolj izrazit. Toda zlato dosega zavidljivo rast tudi po zaključku krize. Od leta 1970 do leta 2020 je povprečna rast znašala 8 % letno. Kumulativno je takšno povečanje vrednosti resnično impresivno. Sredi 1970-ih let je bilo zlato vredno manj kot 100 dolarjev za unčo. Poleti 2020 je bila cena unče višja od 2 000 dolarjev.

Zaradi teh donosov velja zlato za izredno dobro in varno dolgoročno naložbo. Vendar pa lahko dobri poznavalci trga plemenitih kovin dosežejo znatno povečanje sredstev tudi v krajšem časovnem obdobju. V letu 2020 se je na primer cena zlata dvignila za visokih 35 odstotkov.

Cena zlata za unča od leta 1980 do leta 2023 v ameriških dolarjih.

Zakaj je zlato dobra naložba?

Zlato je danes dobra naložba že več tisoč let. Pomembno vlogo ima zlato tudi v industriji, zato uporabna vrednost zlata zagotavlja povpraševanje po njem tudi zunaj naložbenega sektorja.

Dodatna prednost zlata pred drugimi oblikami sredstev je enostavnost monetizacije. Zelo preprosto ga je kupiti in prodati. Zlato kupljeno v podjetju Goldman Graff je mednarodno likvidno, kar pomeni, da ga lahko stranka proda kjerkoli v svetu, tudi v bankah.

Vas zanima naložbeno zlato?

Niste našli informacij, ki ste jih iskali? Preverite odgovore na pogosto postavljena vprašanja. Ali stopite v stik z nami.

Kontaktiraj nas
DELITE TO STRAN