Cena zlata za 1g: 71.2814 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.8401 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Skrivnosti zlata: Pet presenetljivih dejstev

Zlato je plemenita kovina, ki navdihuje zgodbe in skrivnosti že več tisoč let. Obstaja veliko znanih dejstev o tej kovini, vendar veliko ljudi še vedno ne pozna vseh skrivnosti zlata.

Zlato je prišlo iz vesolja. Praktično vse zlato na Zemlji so dostavili meteorji. To dejstvo potrjuje znanstvena študija, objavljena v reviji Nature. V procesu oblikovanja našega planeta se je železo potopilo v njegovo središče in ustvarilo jedro. Pričakovati bi bilo, da so bile tudi plemenite kovine potopljene v taljeno sredino Zemlje. Vendar pa ima plašč našega planeta približno tisočkrat več zlata, kot bi ga imel v tem scenariju. Vzrok za to je meteorski dež. Pred približno 3,9 milijarde let so na Zemljo prinesli zlato. Dolgo časa je bil izvor te plemenite kovine ena od skrivnosti zlata!

Skrivnosti zlata

Sončni sij. Latinsko ime za zlato je Aurum. To ime se uporablja v periodnem sistemu elementov. Zaradi tega je kemični simbol za zlato Au. Izvor besede zlato, ki se uporablja v angleščini in podobnih jezikih, je nemška beseda gulda. Stara angleška beseda gelou pomeni rumena. Hrvaško ime za zlato izhaja iz staroslovanske besede zolto.

Plemenite lastnosti. Zlato se topi pri temperaturi 1 064,42 stopinje Celzija. Zato je temperatura peči, ki se uporabljajo za taljenje zlata, višja od 1 100 stopinj. Večinoma je okoli 1 200 stopinj Celzija. Zlato ima veliko lastnosti, ki veljajo za plemenite. Prevaja toploto in elektriko. Enostavno ga je kovati. Poleg tega zlato nikoli ne rjavi.

Zlato kot naložba

Varna naložba. Zlato velja za eno najvarnejših možnih naložb. Njegova vrednost raste v času gospodarskih pretresov. Skozi zgodovino je zlato veljalo kot zanesljiv varuh vrednosti. Prvi kovanec, ki je bil v celoti narejen iz zlata, je skoval kralj Krez. Zgodilo se je v 1. tisočletju pr. n. št. Od takrat je zlato osnova gospodarstva. Po tem, ko je bil zlati standard opuščen, je uporaba zlata kot varuha proti inflaciji postala bolj izrazita. V zadnjih 100 letih je dolar izgubil več kot 99 odstotkov svoje vrednosti zaradi inflacije. Vrednost zlata pa je ostala enaka.

Zlati dukati. V Evropi, še posebej v Sredozemlju, je najbolj priljubljen zlati kovanec dukat. Prva država, ki je uvedla to vrsto kovancev, so bile Benetke v 13. stoletju. Beseda dukat pomeni vojvoda (angl. duke). To je bil naslov vladarja Benečanov, vseh beneških ozemelj. Vendar pa je danes beseda ducat sopomenka za določen zlati kovanec. To je kovanec s podobo Franca Jožefa, ki ga je skovala avstrijska državna kovnica.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy