Cena zlata za 1g: 71.2846 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.9304 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Varnost v zlatu

V današnjem času je odločitev kam vložiti prihranke težka, saj je veliko več možnosti in priložnosti kot kdaj koli prej, ne glede na to, ali je trg uveljavljen, kot je naftni, ali je star le nekaj let, kot je to v primeru NFT, vsaka naložba prinaša tveganje. Pomembno je, da ta tveganja razumete in razmislite, kaj želite od svoje naložbe, hiter donos, tvegano igro ali stabilnost in varnost.

Leto 2023 je bilo leto pretresov in sprememb, saj so na naložbe vplivali svetovni konflikti, inflacija in monetarna politika. Zgodovinsko gledano se zlato posebno v takšnih časih dobro obnese, saj si ob negotovosti želimo stabilnosti in varnosti. Druge naložbe niso take, vrednosti se lahko hitro spremenijo in v nekaterih primerih popolnoma izničijo.

Med naložbami, ki so načrtovane za več generacij, se investicijsko zlato ponaša s številnimi prednostmi. Ko želimo premoženje obogatiti z zlatom, moramo k nakupu pristopiti previdno, opozarjajo v podjetju Goldman Graff, ki je sinonim za kakovost in zaupanje.

 

 

Nafta

V letu 2023 cene nafte niso bile tako visoke kot v prejšnjih letih, kljub temu da je Kitajska kupovala večje količine nafte kot običajno, saj želi obnoviti zaloge. Če se bo Kitajska v prihodnjih mesecih odločila, da bo uvozila manj nafte, bi to lahko vplivalo na svetovno povpraševanje in cene. Konflikti po svetu lahko vplivajo na naftne oskrbovalne linije, zaradi katerih so cene nafte v preteklosti že poskočile, nato pa so se enako močno znižale. Junija 2022 je cena nafte dosegla najvišjo vrednost, nekaj več kot 118 dolarjev za sod, vendar se od takrat ni več približala tej vrednosti.

 

 

 

Kripto valute

Druge potencialne naložbe, kot so kriptovalute, še naprej nihajo in trenutno ne morejo zagotoviti dolgoročne varnosti. Regulacija počasi dohiteva trg kriptovalut v ZDA, kar lahko skupaj z odmevnim primerom Sama Bankmana-Frieda pomeni konec številnih svoboščin, ki jih trenutno imajo Ripple, Ethereum, Bitcoin. XRP je na primer trenutno vpleten v dolgotrajen sodni postopek s SEC, in prihodnost XRP ni odvisna le od tega sodnega postopka, vendar bo izid verjetno močno vplival na ceno, in če se bo postopek zavlekel, bi lahko postal dražji, prav tako pa bi lahko negativno vplival na XRP in druge kriptovalute.

 

 

 

NFT

Zdi se, da je nedavno počil mehurček nastajajočega trga NFT, saj so številni vlagatelji zmanjšali izgube pri neplačljivih žetonih, ker se je obseg trgovanja na trgu v primerjavi z letom 2022 zmanjšal za kar 89 odstotkov. Nekateri vlagatelji so še vedno prepričani, da bodo NFT povrnili del vrednosti, vendar se bo trg verjetno ustalil na nižji ravni, kot je trenutno.

 

 

 

Vir: LBMA / Cena zlata v EUR od leta 2000

Cena zlata je leta 2023 stalno rastla, leta 2024 pa naj bi se po pričakovanjih številnih analitikov ta trend nadaljeval. Centralne banke so v tretjem četrtletju letošnjega leta kupile skoraj 340 ton zlata, vlagatelji na Japonskem in Kitajskem pa so letos kupovali rekordne količine. Zlato se je skozi stoletja izkazalo za eno redkih stalnih naložb povsod po svetu.

Owen Johnston, poslovni analitik

 

Viri:
https://www.forbes.com/uk/advisor/investing/gold-price-10-11-23/

https://www.dailyfx.com/news/oil-price-forecast-wti-remains-vulnerable-below-the-100-day-ma-20231106.html

https://www.statista.com/statistics/806453/price-of-ethereum/

https://www.techopedia.com/cryptocurrency/xrp-price-prediction

https://www.bbc.com/news/business-67295786

https://www.theguardian.com/business/2023/oct/18/israel-hamas-war-oil-prices-global-economy

 

 

 

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy