Cena zlata za 1g: 71.3167 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.8407 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Vpliv letnega časa na ceno zlata – kaj je “januarski učinek”?

Kdaj je najboljši čas za nakup zlata? In kdaj je idealen trenutek za prodajo plemenitih kovin? To sta dve vprašanji, o katerih pogosto razmišljajo investitorji na trgu zlata in srebra. Na žalost ni splošnega, pravilnega odgovora. Vendar zgodovinski podatki kažejo, da so določena obdobja v letu navadno plodnejša kar se tiče gibanja vrednosti plemenitih kovin. Na borznem trgu je dobro znan “januarski učinek”, pojav, pri katerem so cene delnic na začetku leta običajno višje. Analiza, ki jo je opravili World Gold Council (WGC) in predstavil vodja globalnih raziskav te ugledne ustanove, Juan Carlos Artigas, je pokazala, da plemenite kovine v povprečju dosegajo večjo rast cen januarja in pozno poleti.

 

„Januarski učinek“

 

Kot ugotavlja Artigas, je zlato od januarja leta 1971 v povprečju doseglo 1,79 odstotni donos, kar je skoraj trikrat več od dolgoročnega mesečnega povprečja, ki znaša 0,63 %. V istem obdobju je imelo zlato januarja v 60 odstotkih pozitiven donos. V obdobju po letu 2000 se je odstotek povečal na 70.

 

 

Razlog za zvišanje cene na začetku leta bi lahko bilo povečano povpraševanje po fizičnem zlatu na Daljnem vzhodu pred lunarnim novim letom ter prerazporeditev portfeljev, ki se običajno zgodi na začetku leta. To seveda ne pomeni, da se je cena zlata vsako leto januarja zvišala. Pravzaprav se je zadnjih nekaj let izkazalo za izjemo. Januarja 2021 in 2022 je imela cena zlata negativno rast, enako stanje pa se je ponovilo tudi januarja 2024, ko se je cena na letni ravni znižala za 1,2 odstotka, če upoštevamo razmerje med zlatom in ameriškim dolarjem.

 

 

Te izjeme so običajno posledica močnejšega dolarja, kar potrjuje podatek, da je cena zlata v evrih med koncem januarja 2023 in 2024 zabeležila 0,5 odstotno rast.

 

„Poletni učinek“

 

Poleg januarja je najvišja povprečna rast cene zlata zabeležena pozno poleti.

 

Medtem ko je bil v preteklosti ključni mesec za to september, so se v zadnjih dveh desetletjih dobički iz plemenitih kovin nekoliko premaknili, v avgust. Tradicionalno, kot piše WGC, je bil ta učinek povezan s pozicioniranjem trga pred obdobjem močnega povpraševanja po zlatu, vendar analiza kaže, da bi bil lahko bolj verjeten vzrok sezonska šibkost donosov ameriških zakladnic.

 

Statistični podatki omogočajo določen vpogled v tržna gibanja, vendar se je vedno treba zavedati, da zgodovinski kazalniki ne zagotavljajo prihodnjih dogodkov. Trg naložbenega zlata oblikuje vrsta makroekonomskih, političnih, monetarnih in gospodarskih dogodkov po vsem svetu, ki pomembno vplivajo na cene. Zato sta pri odločanju za nakup bolj kot koledarska sezona, pomembna pravočasno svetovanje in spremljanje trendov vrednosti. Zlasti to velja za posameznike, ki zlato kupujejo kot dolgoročno naložbo in varovalo pred inflacijo ter razvrednotenjem premoženja.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy