Cena zlata za 1g: 71.2846 € (0%)    Cena srebra za 1g: 0.9304 € (0%)   Posodobitev cene čez 5:00

Zakaj je zlato drago?

Zakaj je zlato drago? Avgusta 2020 je cena zlata dosegla najvišjo točko v zgodovini. Unča zlata je bila vredna več kot 2 000 USD. Ljudje to kovino poznajo in jo imajo radi že od vekomaj. Toda še nikoli prej zlato ni imelo tolike vrednosti … Seveda je povsem naravno, da se vprašamo: zakaj? Kaj je tisto, zaradi česar je zlato tako pomemben del svetovnega gospodarstva? Zlato ni najredkejša kovina na svetu. Niti ni najdražja. Zlato ni kovina, ki bi bila najbolj uporabljana v industrijskih in tehnoloških procesih. V čem je torej skrivnost? Kratek odgovor je: zlato ima visoko vrednost, ker so ljudje sprejeli, da ima zlato visoko vrednost. Enako velja za denar. Vrednost denarja je odvisna od družbenega dogovora, da ima denar vrednost. Tako vsi vedo, da je sredstva, ki jih posameznik prejme kot plačilo, mogoče zamenjati za na primer avto ali hrano v trgovini. Lastnik trgovine bo uporabil to gotovino za polnjenje svojih polic in plačilo svojih delavcev. In ta krog se nadaljuje, dokler je vera v vrednost denarja ohranjena. Če bi lastniki trgovin prenehali verjeti, da ima denar določeno vrednost, če bi se odločili, da kot plačilo sprejemajo samo zrna zlata ali bitcoin, bi barvni papir, ki ga nosimo v denarnicah, nemudoma postal ničvreden.

Zakaj je zlato drago?

Zlato velja za enega najstarejših primerov denarja v naši zgodovini. Ta dolga tradicija je eden od razlogov, da je zlato še danes zelo dragoceno. Od časa prvih civilizacij je bila ta kovina zelo iskana in cenjena. Deloma je to zahvaljujoč edinstvenim lastnostim. Železo, svinec, baker in aluminij sčasoma korodirajo. Z drugimi besedami, sčasoma se spremenijo v rjo. Zato jih je težje uporabiti kot kovance, ki so narejeni za ohranjanje konstantne vrednosti. Na plemenite kovine vremenski vplivi večinoma nimajo učinka. Vendar pa sta bila platina in paladij skozi zgodovino izredno redka, zato bi bilo nemogoče, da bi uspešno gospodarstvo temeljilo na njuni vrednosti. Situacija z zlatom pa ni takšna. Njegova prisotnost v naravi je dovolj velika, da je iz zlata bilo mogoče narediti toliko kovancev, kot so jih zgodnje civilizacije potrebovale. A hkrati je zlato dovolj redko, da je bil ta postopek zapleten in ekskluziven. Poleg funkcije denarja se je zlato zahvaljujoč svojim lastnostim pogosto uporabljalo kot dekorativna kovina. Zaradi svoje odpornosti na vremenske vplive in enostavnosti, s katero ga je mogoče oblikovati v razne oblike, je bilo zlato prva izbira za nakit, v kasnejšem času pa tudi pomembna industrijska kovina.   Kult zlata traja več kot pet tisoč let. V tem dolgem obdobju je zlato postalo simbol vrednosti in razkošja. Pa tudi sredstvo za ohranjanje vrednosti. Obstaja veliko znanih primerjav vrednosti zlata in denarja. Ena od takih primerjav na primer navaja, da je bila dobro izdelana toga v starem Rimu ocenjena z enako količino zlata, ki bi jo morali danes porabiti, da bi dobili obleko, izdelano po meri. Prav tako ima povprečen avtomobil, ki ga danes izdela družba Ford, približno enako vrednost v zlatu, kot jo je imel model T pred 110 leti. V ameriških dolarjih je cena zrasla več kot stokrat. Z drugimi besedami, dolar je z leti izgubil več kot 99 odstotkov svoje vrednosti zaradi inflacije. Vrednost zlata pa je ostala enaka.

Bo zlato postalo še dražje?

Druga posebna kakovost zlata je raznolikost njegove uporabe. Približno 50 odstotkov zlata, kupljenega v enem letu, se kupi kot naložba. Se pravi v obliki kovancev in palic, ki se uporabljajo kot varna naložba na trgu. Drugih 50 odstotkov je namenjenih za nakit in industrijsko uporabo. Torej, tudi če bi zlato prenehalo biti priljubljeno kot varna naložba, bi bilo še vedno iskano na trgu. Vrednost zlatega kovanca ali palice nikoli ne more biti nič. Delnice in obveznice ter tudi kriptovalute lahko postanejo ničvredne. Zlato pa ne. Ima ne le uporabno vrednost, ampak tudi stroške proizvodnje. Cena rudarjenja unče zlata je približno 1 000 dolarjev. Če bi se cena zlata znižala pod to raven, bi se proizvodnja ustavila. Kar bi vodilo v pomanjkanje zlata na trgu. To bi po drugi strani dvignilo ceno zlata. To je kratek odgovor na vprašanje, zakaj je zlato drago. Še pomembnejše vprašanje za vse vlagatelje pa je: ali bo zlato še dražje?  Bank of America trdi, da ima odgovor. In odgovor je: da. Po njihovih napovedih naj bi bila unča zlata do konca naslednjega leta vredna več kot 3 000 dolarjev. To je 50 odstotkov več, kot je zlato vredno danes. Z drugimi besedami, zlato ima bogato preteklost, a tudi svetlo prihodnost.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy